Natuurlijke remedies

Top 10 natuurlijke remedies tegen spijsverteringsstoornissen

Wanneer je last gaat krijgen van problemen of ziektes die verbonden zijn aan een slechte spijsvertering zoals maagzuur, reflux, darmgas, constipatie, colitis, ziekte van Crohn, prikkelbare darmsyndroom (PDS) of zelfs darmkanker dan is het eerste waar je naar dient te kijken jouw dieet. Hieronder heb ik 10 tips verzameld om spijsverteringsstoornissen op een natuurlijke manier te bestrijden.

1. Drink veel mineraalwater
Advies is 1 liter per 25 kilo lichaamsgewicht per dag. Het meeste daarvan dien je tussen de maaltijden te drinken.

2. Vermijd bewerkte, plantaardige oliën
Bewerkte oliën zijn moeilijk te verteren. Dit geldt met name voor als je moeite met het verteren van vetten hebt. Koop bijvoorbeeld geen zonnebloemolie in een plastic doorzichtig flesje bij de Albert Heijn. Deze olie is al dood en kankerverwekkend bij aankomst. [highlight]Gebruik voornamelijk kokosolie bij het koken en het bereiden van al je eten.[/highlight] Kokosolie heeft een hoog gehalte aan verzadigde vetten. Deze eigenschap zorgt ervoor dat het één van de beste vetsoorten is om op hoge temperaturen te koken en frituren. Er is geen reden om bang te zijn voor de verzadigde vetten in kokosolie. Nieuwe onderzoeken hebben uitgewezen dat verzadigd vet geen hartziekte veroorzaakt. Zeer grote onderzoeken met honderdduizenden mensen laten zien dat het hele punt van “aderverkalking” vanwege verzadigd vet een fabeltje was. (bron)

3. Ongeraffineerde lijnzaadolie
Lijnzaadolie is niet alleen effectief bij het verbeteren van de stoelgang maar het helpt ook bij het afvallen. Denk eraan dat je wel de juiste olie koopt. Het dient biologisch, koudgeperst en ongeraffineerd te zijn zonder toevoegingen. Je weet zeker dat je de juiste hebt gekocht wanneer de houdbaarheid ongeveer 2 maanden is en de olie in een donkere glazen fles zit.

4. Azijnthee
Azijn stimuleert de afscheiding van maagsappen, die meer enzymen verschaffen om het voedsel af te breken. Azijnthee klinkt misschien afschuwelijk maar het smaakt eigenlijk best goed. Om azijnthee te maken doe je 2 theelepels appelazijn en twee theelepels rauwe honing in 250 ml heet water. Een kop azijnthee voor de maaltijd is een goede manier om de maagsappen op gang te brengen en het spijsverteringsstelsel op de maaltijd voor te bereiden.

5. Citroenwater
In plaats van azijnthee kun je ook ook citroen- of limoensap met water gebruiken en dat iets zoeter maken met stevia of rauwe honing. Drink dit elke ochtend op een nuchtere maag en/of vlak voor het slapen gaan.

6. Probiotische producten zoals melkkefir 
Melkkefir is gefermenteerde melk. Melk zonder lactose zeg maar. Bedenk wel dat dit niet in de supermarkt te verkrijgen is. Wel zie je vaak kefir in de biologische winkels maar deze is niet de originele want ze zijn geproduceerd met starterspoeder i.p.v. de echte levende micro-organismen (de zgn. melkkefirkorrels). Je dient het net zoals ik thuis zelf te maken. Kefir draagt bij aan een gezonde darmflora en sterk immuunsysteem door de toevoeging van miljarden aan “goede” bacteriën.

7. Vermijd het langdurig gebruik van laxeermiddelen.
Ze kunnen de aderen van de endeldarm irriteren.

7. Verminder de hoeveelheid koffie en alcohol
Allebei kunnen ze de ontlastingen hard maken.

8. Lichaamsbeweging
Zorg voor regelmatige lichaamsbeweging. Lichaamsbeweging helpt bij de voortstuwing van het voedsel door de darmen en brengt de darmspieren op spanning.

9. Supplementen
Neem dagelijks 800 mg magnesium, 1000-2000 mg vitamine C en voldoende vitamine D via zonlicht. Let op: grote hoeveelheden vitamine C (5000 mg of meer) kunnen diarree veroorzaken.

10. Vezels
Eet vezelrijk voedsel. Kokos en kokosmeel zijn uitstekende bronnen van voedingsvezels. Andere goede bronnen zijn volkorenbrood, zemelen, zilvervliesrijst, bonen, vers fruit (pruimen, rozijnen, abrikozen, appelen), groenten en noten. Je voeding zou voornamelijk uit verse groenten en fruit dienen te bestaan.

Andere nuttige tips

– Eet op een kalme, rustige manier;
– Praat tijdens het eten niet over onprettige of belangrijke onderwerpen;
– Probeer niet te eten op plekken waar je je niet ontspannen voelt, zoals je werkplek of andere plekken;
– Dwing jezelf niet om te eten als je niet ontspannen bent. Het is dan beter om even te wachten;
– Eet niet gehaast, staand of tijdens het doen van andere dingen.

Erkin Oksak

Ik vind dat mensen zich bewust moeten zijn van wat ze eten en in hun lichaam binnenkrijgen. In mijn ogen levert de voedingsindustrie een belangrijke bijdrage aan de huidige chronische ziekten in onze samenleving. Goede voeding, geen medicijnen, is de sleutel tot een goede gezondheid. Klik hier voor mijn persoonlijk verhaal en motivatie »

Related Articles

Subscribe
Hou me op de hoogte van

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

9 Reacties
oudste
nieuwste meest gestemde
Inline Feedbacks
View all comments
miep
26 juni 2016 01:14

ik heb vaak geen hoger en dan krijg ik geen hap af zelf geen soep of pap maar ik drink wel thee en water. Heeft iemand een remedie voor dat ik weer met smaak eet.

miep
26 juni 2016 01:23

ik heb nooit honger eten moet om mijn maag te beschermen. heb nooit honger ik moet e

ten wil ik leven maar het is lastig omdat ik medicijnen slikken. Wie kan mij helpen om weer met smaak te eten want dat is al sinds de dood van mijn man verdwenen. IK loop rustig de hele dag zonder eten en dat is niet gezond

Ruud
8 juli 2016 19:10

Beste Miep, uiteraard is niet eten niet gezond. Darmen en maag moeten actief gehouden worden. Oplossing voor jouw probleem is niet zomaar in een paar zinnen te geven.
Wat zijn de oorzaken
Wat is de medicatie
Is er stress
Hoe is de ontlasting
Hoe reageert de maag/darmen
wat is de leeftijd
en zo kan ik nog tientallen dingen opnoemen.
Graag wil ik je helpen.

Antoinette
18 juli 2016 17:27

Fijn om al deze artikelen te kunnen lezen, ik steek er veel van op.
Sinds 12 jaar kamp ik met colitus ulcerosa en wil er heel graag vanaf.
Ook van het medicijn gebruik zou ik af willen. In de afgelopen jaren heb ik baad gehad bij het gebruiken van probiotica en visolie. Daarnaast slijk ik curcuma.
Helaas blijven de klachten met enige regelmaat terug keren.
Omdat ik niet alles te gelijk wil innemen is mijn vraag, wat kan ik het beste gebruiken ?

Hilde
11 februari 2017 23:29

Waar vind ik het recept van melkkefir?

Liz
14 april 2017 10:34

Ik probeer van de maagzuurremmers af te komen maar dit lukt niet goed. ik gebruik nu om de dag 1 tablet van 20 mg. Verder afbouwen lukt me niet. Waar kan ik dit mee doen?

daniel
22 mei 2018 16:13

alle dingen die hier staan heb ik reeds geprobeerd maar de suplementen die kosten wel wat en als mens een kleine inkomen heeft dan is het verdomt moeilijk

Joyce rasing
24 januari 2020 05:20

Ik wil ook graag het recept van kefir

Nelleke
21 oktober 2021 16:25

Vanwege uitgezaaide eierstokkanker ( begin 2017 geconstateerd) heb ik regelmatig last gehad van verstopping, aangezien er ook een gedeelte van mijn darmen weggehaald is en ik dus een stoma heb. Daar kreeg ik zakjes poeder ( macrogol/ movicolon) voor. Die hoef ik inmiddels niet meer! Dankzij de geweldige tips om mijn spijsvertering te optimaliseren! Daarnaast heb ik nog veel meer goede raad van uw site en de gedownloade E-books opgevolgd. Met zekerheid is het uiteraard niet te zeggen, maar ik ben er zelf heilig van overtuigd dat ik mede daardoor nu al ruimschoots mijn “uiterste houdbaarheidsdatum” ben overschreden en jawel..:… Lees verder »

Back to top button
9
0
Would love your thoughts, please comment.x