Kokosolie

Waarom kokosolie goed voor je is

Verzadigde vetten, kokosolie in het bijzonder, vormen een belangrijk bestanddeel voor ons dagelijkse dieet. Recent onderzoek toont aan dat kokosolie kan helpen bij het onder controle houden van de ziekte van Crohn. Dit komt doordat het een gunstige bijdrage kan leveren aan de darmflora, de micro-organismen in ons darmstelsel.

Uit onderzoek blijkt dat kokosolie ook een gunstig effect heeft op de werking van de schildklier en dat het een gezonde hartfunctie bevordert. Tevens stimuleert het je immuunsysteem en energieniveau en ondersteunt het bij gewichtsverlies. Echter, het doet nog veel meer.

Kokosolie is een uitstekende keuze om mee te bakken en te braden, omdat er bij verhitting geen schadelijke stoffen vrijkomen zoals dat bij plantaardige oliën wel gebeurt. Bij plantaardige oliën komen bij verhitting de giftige stoffen ‘aldehyde’ en ‘acrylamide’ vrij.

Bulletproof koffie
‘Bulletproof koffie’ is een hoogwaardig stimulerend drankje dat je een flinke oppepper geeft. Het is gemakkelijk te maken door kokosolie, ongezouten grasboter of ghee toe te voegen aan je biologische zwarte koffie.

Top 90 toepassingen van kokosolie
Je kunt kokosolie ook gebruiken ter vervanging van een aantal prijzige mogelijk schadelijke verzorgingsproducten zoals vocht inbrengende crèmes, haarmaskers, scheerlotions, make up removers, body scrub, tandpasta en nog veel meer. In een ander artikel hebben we de top 90 toepassingen van kokosolie samengevat.

Ondanks dat meer dan 2000 onderzoeken (bron) zijn uitgevoerd die een groot aantal gezondheidsvoordelen van kokosolie laten zien, wordt deze olie tot op de dag van vandaag onterecht negatief afgeschilderd, voornamelijk omdat het voor 90 procent uit verzadigde vetten bestaat. Echter, verzadigde vetten en vooral kokosolie, zijn een belangrijk onderdeel van ons dieet. Als je in de mediahype bent getrapt dat verzadigde vetten ongezond zijn en ze het risico op hartziekten vergroten, dan wordt het waarschijnlijk tijd om je mening te herzien.

Kokosnoot producten en met name kokosolie worden door sommige bevolkingsgroepen wereldwijd al eeuwenlang gebruikt. Daar waar kokosolie als vast onderdeel van het voedingspatroon wordt genuttigd, gedijen de mensen er goed bij.

Neem bijvoorbeeld het Polynesische volk van Pukapuka en Tokelau. Zij gebruiken relatief veel kokosolie en andere verzadigde vetten en weinig cholesterol en suiker. Bij hen hebben onderzoekers vastgesteld dat vaatziekten nagenoeg niet voorkomen en dat er geen bewijs is dat de hoge inname van verzadigde vetten een schadelijk effect heeft.

Een ander onderzoek richt zich op het inheemse Kitava volk in Papua Nieuw-Guinea. Naast dat deze mensen veel vis, fruit en knollen, eten, vormt kokosnoot ook een belangrijke basis voor hun voedingspatroon. Bij geen van hen zijn ziekten vastgesteld zoals een beroerte, een acute hartinfarct, pijn op de borst of klachten gerelateerd aan coronaire hartziekten. Dit zijn aandoeningen die worden veroorzaakt door vernauwingen van de kransslagaderen.

Naast dat kokosolie goed is voor je gezondheid, kent kokosolie talloze andere toepassingen. Zo kun je het met een gerust hart gebruiken als schoonheidsproduct, waarmee je vele schadelijke stoffen buiten de deur houdt.

In mijn gratis eBook “De genezende werking van kokosolie leg ik uit waarom kokosolie één van de gezondste oliën ter wereld is. Klik hier voor download.

Bronnen:
– Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics 2015 Feb;115(2):249-63
– Biochimie 2016 Jan;120:40-8
– Experimental Biology and Medicine 2013 Feb;238(2):151-62
Mercola.com

Erkin Oksak

Ik vind dat mensen zich bewust moeten zijn van wat ze eten en in hun lichaam binnenkrijgen. In mijn ogen levert de voedingsindustrie een belangrijke bijdrage aan de huidige chronische ziekten in onze samenleving. Goede voeding, geen medicijnen, is de sleutel tot een goede gezondheid. Klik hier voor mijn persoonlijk verhaal en motivatie »
Subscribe
Hou me op de hoogte van

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

12 Reacties
oudste
nieuwste meest gestemde
Inline Feedbacks
View all comments
Jeroen
19 februari 2018 10:06

Dank je wel

Trees
19 februari 2018 18:30

Wie moet ik nu geloven, mijncardioloog of jullie? Vindt het allemaal heel verwarrend.

Dick
15 maart 2018 12:08
Reply to  Trees

Beste Trees, Stap uit je slachtoffer rol en ga zelf op onderzoek uit. Dat is de beste remedie voor elke ziekte. Lees bijv. eens het boek “Kokosnoot geneest” van Bruce Fife, de beste kokosnootspecialist ter wereld en je zult aangenaam verrast worden door de nieuwe inzichten die je tijdens je ontdekkingsreis verkrijgt.

Linde
13 maart 2020 21:02
Reply to  Dick

Goed boek gebruik al lang kokos olie .Wel de goede .Die niet is gestoomd waar de kokos geur nog in zit.Succes Trees.En geloof niet alles wat een arts zegt boek eens lezen van John Virapen dan weet je hoe het zit.

Ruud Arends
16 juli 2023 20:28
Reply to  Trees

Ik gebruik al vrij lang cocosolie, vanwege ik geruime tijd op Java gewoond heb. En ik denk dat deze theorie juist is

Mieke
2 maart 2018 15:52

Wij gebruiken het al jaren voor het bakken en braden,en voor gezicht en body,

John
5 juni 2018 13:50

Ik ben 4 jaren naar een diëtiste gegaan en begonnen met 104 kilo. Na jaren haar adviezen te hebben opgevolgd woog ik tenslotte 119,5 kilo. Moest minder en mager eten enz. Volgens haar kon ik niet afvallen door al die medicijnen die mijn hormonen spiegel deden schommelen. 18 weken geleden ben ik naar een gewichts en voedings consulent gegaan. Ik ben op zijn advies anders gaan eten…geen slechte koolhydraten meer eten zoals brood, pasta’s,aardappelen, geen geraffineerde producten gaan gebruiken, volle yoghurt,kefir, roomboter/grasboter/kokosolie, heel veel groenten ( minimaal 400 gram), maximaal 2 stuks fruit, vette vis/vlees, noten en zaden, zelf gemaakte… Lees verder »

Jeannette
4 augustus 2018 09:48
Reply to  John

Gaarne raad ik u allen aan om eens de volgende boeken te lezen, het gezonde verstand gebruiken en dan uw keuze maken.
Dr. Gabor Lenkei: “ Wat U niet mag weten over Uw gezondheid”
Dr. John Virapen: “ Bijwerkingen, waarvan sommigen dodelijk kunnen zijn”
Bruce Fife: “ Het kokosolie wonder”
Dr. Mark Sircus: “ Natriumbicarbonaat “
F. Batmanghelidj: “Water het goedkoopste medicijn”

Linde
13 maart 2020 20:57
Reply to  Jeannette

Ja deze boeken Moet iedereen lezen.Al die troep van die farmaceut .Daar worden de mensen ziek van.MENSEN MOETEN ZELF WEER GAAN NADENKEN.

B.watwil je nou
24 augustus 2018 07:20

het is nu augustus 2018 en er is nu een hetze TEGEN kokosolie aan de gang in de media WAT IS WAARHEID?? ikzelf gebruik het in mijn voedsel en gebruik het aan de buitenkant van mijn lichaam. Bevalt me goed. Laat de rest gewoon praten.

Carolien
28 maart 2019 14:57

Het is wel belangrijk dat je zuivere kokosolie koopt, er zit nl. pure rotzooi (lees:afval) bij.

Jan
28 maart 2019 17:02

Pardon, U schrijft verzadigde vetten, bedoelt u onverzadigde vetten?

Back to top button
12
0
Would love your thoughts, please comment.x