Chronische ziekten

Koolzaadolie kan gewichtstoename en geheugenverlies veroorzaken

Volgens een recent onderzoek uitgevoerd bij muizen, kunnen twee eetlepels koolzaadolie per dag al zorgen voor gewichtstoename en een ernstige progressie van de ziekte van Alzheimer. Deze nieuwe resultaten trekken eerdere aanbevelingen in twijfel waarbij koolzaadolie een gezond alternatief zou zijn voor verzadigde vetten.

Onterecht aangeprezen als gezonde olie
“Koolzaadolie is aantrekkelijk omdat het goedkoper is dan andere plantaardige oliën, en het wordt aangeprezen als gezonde olie”, zegt hoofd onderzoeker Domenico Praticò, M.D.. “Zeer weinig onderzoeken hebben deze claim echter onderzocht, vooral als het gaat om de hersenen.”

Dit onderzoek is hopelijk het begin geweest van diepgaander onderzoek naar de veel gebruikte olie kijkende naar de 5,5 miljoen Amerikanen die anno 2017 lijden aan de ziekte van Alzheimer. Koolzaadolie wordt vaak gebruikt voor sauteren, bakken en andere bereidingswijzen thuis en in restaurants.

De muizen, die genetisch gemanipuleerd waren tot het ontwikkelen van de ziekte van Alzheimer op latere leeftijd, werden gesplitst in twee groepen voordat ze zichtbare symptomen van de ziekte hadden ontwikkeld. Eén groep kreeg een specifiek dieet terwijl de andere groep hetzelfde dieet kreeg aangevuld met koolzaadolie. De hoeveelheid koolzaadolie was een equivalent van de één tot twee eetlepels voor een mens.

Na zes maanden waren de onderzochte muizen die koolzaadolie hadden gekregen aanzienlijk zwaarder dan de muizen zonder de olie. Daarnaast ontdekten de onderzoekers dat bij de muizen die koolzaadolie hadden gekregen het werkgeheugen significant slechter werkte en dat blijkbaar de ontwikkeling van de ziekte van Alzheimer versneld in gang was gezet. Terwijl levensmiddelen als bessen en zalm de ziekte lijken af te wenden, kan koolzaadolie het verergeren.

“Ook al is koolzaadolie een plantaardige olie, toch kunnen we niet zonder meer zeggen dat het gezond is”, aldus Praticò. “De resultaten van dit onderzoek laten zien dat koolzaadolie niet te vergelijken is met oliën waarvan de gezondheidsvoordelen bewezen zijn.”

Olijfolie heeft meeste gezondheidsvoordelen
De onderzoekers onderkennen dat aanvullend onderzoek nodig is en dat dit niet bewijst dat koolzaadolie direct leidt tot gewichtstoename bij mensen. Tot nu toe blijkt uit recent onderzoek dat olijfolie de meeste gezondheidsvoordelen heeft vergeleken met andere oliën. Waarschijnlijk komt dat door zijn gezonde vetten.

Bronnen: 
Psych Central
Science Daily, 7 december 2017
Fox News

Erkin Oksak

Ik vind dat mensen zich bewust moeten zijn van wat ze eten en in hun lichaam binnenkrijgen. In mijn ogen levert de voedingsindustrie een belangrijke bijdrage aan de huidige chronische ziekten in onze samenleving. Goede voeding, geen medicijnen, is de sleutel tot een goede gezondheid. Klik hier voor mijn persoonlijk verhaal en motivatie »

Related Articles

Subscribe
Hou me op de hoogte van

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

1 Reactie
oudste
nieuwste meest gestemde
Inline Feedbacks
View all comments
Magda
16 juli 2023 23:46

Niet alleen koolzaadolie, maar elke ’plantaardige’ olie die verkocht wordt, is puur vergif.
Deze oliën worden zo intensief chemisch bewerkt in allerlei processen, dat daar NIKS gezonds meer in zit. In tegendeel, al die chemisch bewerkte rommel is kankerverwekkend!
Ik gebruik het al jaren niet meer, enkel nog koudgeperste oliën komen bij mij in de keuken.
Ik hoop alleen dat iedereen zich daar eindelijk bewust van wordt.

Back to top button
1
0
Would love your thoughts, please comment.x