Chronische ziekten

Top 5 essentiële oliën tegen astma

Astma en allergieën gaan vaak hand in hand, vooral in gevallen van allergisch astma. Dit is astma veroorzaakt door blootstelling aan dezelfde stoffen die allergiesymptomen veroorzaken. Daarom is het niet verrassend dat essentiële oliën tegen allergieën en essentiële oliën tegen astma elkaar overlappen. Wat is de beste essentiële olie tegen astma?

1. Eucalyptusolie
Er is sprake van astmatische bronchitis als astma en bronchitis op hetzelfde moment optreden. Als je op zoek bent naar essentiële oliën voor astmatische bronchitis, dan is eucalyptusolie een goede keuze. Eucalyptusolie is bekend om het vrijmaken van de luchtwegen en het verwijden van de bronchiën. Eucalyptus bevat het actieve bestanddeel citronellol, dat een pijnstillende en  ontstekingsremmende werking heeft. Een piepende ademhaling kan een symptoom van astma zijn. Hierbij kan een combinatie van zwelling, slijm en gespannen spieren leiden tot vernauwing van de luchtwegen. Welke etherische olie is goed voor een piepende ademhaling? Eucalyptusolie is zeker de moeite van het proberen waard! Een wetenschappelijke beoordeling gepubliceerd in 2014 benadrukt een heilzaam component van eucalyptusolie bekend als eucalyptol. Dit staat bekend vanwege zijn vermogen om krampen in de luchtwegen te verminderen en slijm te verdunnen,  waardoor het minder dik, plakkerig en problematisch wordt.

Er is aangetoond dat eucalyptol, ook bekend als 1,8-cineol, therapeutische voordelen heeft bij ontstekingen van de luchtwegen, waaronder astma en chronische obstructieve longziekte (COPD). De algemene conclusie van het onderzoek luidt dat op basis van de anti-oxidatieve en ontstekingsremmende eigenschappen, die zijn aangetoond in recente klinische onderzoeken met eucalyptol, er bewijs is geleverd dat langdurig gebruik ervan de astma-klachten verbetert. Onderzoek heeft ook aangetoond dat inademing van eucalyptusolie een koud gevoel in de neus geeft, wat de luchtstroom helpt verbeteren. Dit is een prachtige, natuurlijke manier om gezwollen slijmvliezen te doen slinken! (bron1, bron2, bron3)

2. Pepermuntolie
Is pepermunt goed voor astma? Pepermuntolie is beslist een hele goede keuze als essentiële olie tegen ademhalingsmoeilijkheden. Met zijn zuiverende en opwekkende geur wordt pepermuntolie vaak gebruikt om de longen te reinigen en de bronchiën vrij te maken. Een studie gepubliceerd in het European Journal of Medical Research (bron4) zegt dat pepermuntolie en zijn actieve component L-menthol indrukwekkende ontstekingsremmende effecten hebben, die chronische ontstekingen zoals astma kunnen verbeteren. Een andere dierstudie die in 2010 werd gepubliceerd, toont aan dat pepermuntolie kan fungeren als ontspannend en krampstillend middel. Dit kan vooral helpen bij veelvoorkomende symptomen van astma zoals piepende ademhaling en hoesten. Dit is ook de reden waarom pepermuntolie wordt beschouwd als een van de beste essentiële oliën tegen reguliere astma. (bron5)

3. Tijmolie
Tijm heeft krachtige ontsmettende eigenschappen waardoor de longen kunnen worden gereinigd voor een gezondere ademhalingsfunctie. Als je astma hebt en je worstelt met extra  ademhalingsproblemen als gevolg van bronchitis, dan kan tijmolie echt van pas komen. Het is een van mijn favoriete essentiële oliën tegen bronchitis, omdat het zeer succesvol is in het doden van allerlei soorten bacteriën, inclusief bacteriën die de luchtwegen kunnen infecteren. Het is zelfs aangetoond dat tijmolie bacteriën bestrijdt, die resistent zijn tegen antibiotica! (bron6)

4. Gemberolie
Gember wordt al eeuwenlang gebruikt om luchtwegaandoeningen te behandelen. Gember etherische olie wordt vaak gebruikt als een natuurlijk geneesmiddel voor astma, evenals verkoudheid, hoest en bronchitis. Onderzoek heeft aangetoond dat gemberextract het samentrekken van de luchtwegen afremt, wat ervoor zorgt dat je gemakkelijker kunt ademhalen. (bron7)

Overgevoeligheid van de luchtwegen en ontstekingen zijn twee veel voorkomende kenmerken van astma. Een studie gepubliceerd in het American Journal of Respiratory Cell and Molecular Biology (bron8) ontdekte dat gember en zijn actieve componenten een significante en snelle ontspanning van de geïsoleerde gladde spieren van de menselijke luchtwegen veroorzaakten. Onderzoekers concluderen dat actieve bestanddelen van gemberolie inclusief gingerol een “therapeutische optie” kunnen zijn voor mensen met ademhalingsaandoeningen zoals astma. Het kan op zich zelf staand gebruikt worden of in combinatie met andere behandelingen.

5. Lavendelolie
Astma staat erom bekend te verslechteren, wanneer iemand stress of angst ervaart. Het gebruik van een kalmerende etherische olie zoals lavendel in combinatie met een diepe ademhaling kan enige verlichting bieden. Lavendelolie is vrij bekend om zijn ontspannende, verlichtende en kalmerende effecten, en daarom staat het ook in mijn lijst van de zeven beste oliën tegen angst.

Bronchiale astma omvat bronchiale allergische ontsteking en structurele verandering van de luchtwegen. Een dierstudie die in 2014 werd gepubliceerd, laat zien hoe de inademing van  essentiële lavendelolie allergische ontstekingen kan afremmen en de slijmproductie kan verminderen. Over het algemeen concluderen de onderzoekers dat lavendelolie nuttig kan zijn als alternatief  geneesmiddel voor bronchiale astma. (bron9)

Bronnen:
1. Journal of Ethno Farmacology, 89 (2003) 277–283
2. Drug Research, 2014 Dec;64(12):638-46. doi: 10.1055/s-0034-1372609
3. Acta Oto-laryngologica, 1983 Jul-Aug;96(1-2):157-61
4. European Journal of Medical Research, 1998 Dec 16;3(12):539-45
5. Journal of Ethnopharmacology, 2010 Jul 20;130(2):433-6. doi: 10.1016/j.jep.2010.05.012
6. Medicinal Chemistry, 2011 Nov;7(6):674-89
7. Herbal Medicine: Biomolecular and Clinical Aspects
8. American Journal of Respiratory Cell and Molecular Biology, 2013 Feb; 48(2): 157–163, doi: 10.1165/rcmb.2012-0231OC
9. Life Sciences, 2014 Jul 17;108(2):109-15. doi: 10.1016/j.lfs.2014.05.018
10. Dr Axe

 

Erkin Oksak

Ik vind dat mensen zich bewust moeten zijn van wat ze eten en in hun lichaam binnenkrijgen. In mijn ogen levert de voedingsindustrie een belangrijke bijdrage aan de huidige chronische ziekten in onze samenleving. Goede voeding, geen medicijnen, is de sleutel tot een goede gezondheid. Klik hier voor mijn persoonlijk verhaal en motivatie »

Related Articles

Subscribe
Hou me op de hoogte van

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

4 Reacties
oudste
nieuwste meest gestemde
Inline Feedbacks
View all comments
thijs
18 januari 2019 11:28

Duidelijk verhaal. alleen is onduidelijk hoe deze olieen het beste gebruikt kunnen worden? Bijvoorbeeld orale inname van enkele druppels per dag? of oplossen in heet water en dan bijvoorbeeld inhaleren?

Marije
30 januari 2019 06:51
Reply to  thijs

Dag Thijs..nou dat dacht ik hetzelfde! Zeer intrigerend die oliën, ik heb astma..maar moet ik het dan stomen? Geen idee…

margje
29 februari 2020 14:13
Reply to  Marije

voor astma is de buteyko ademhalingsmethode een hele efficiente oplossing ik ben ervanaf! zonder iets in te nemen alleen door anders(minder) te ademen!

Elmo
18 december 2021 23:15
Reply to  Marije

Koop een zoutlamp en gebruik eucalyptus etherische olie zodat je deze in een diffuser kan doen.

Back to top button
4
0
Would love your thoughts, please comment.x