Kanker

Leefstijl veroorzaakt vier van de tien kankergevallen in de VS

Roken, slechte eetgewoonten en alcoholgebruik zijn de drie grootste veroorzakers van kanker. Tevens heeft onderzoek een verband aangetoond tussen luchtvervuiling en een verminderde spermakwaliteit, en tussen infecties op middelbare leeftijd en dementie. Ongeveer vier van de tien kankergevallen in de Verenigde Staten zijn te wijten aan leefstijlkeuzes, zoals roken en ongezond eetgedrag – en andere risico’s die waarschijnlijk te vermijden zijn. De onderzoeksresultaten zijn gepubliceerd in het tijdschrift CA, A Cancer Journal for Clinicians (bron), een wetenschappelijk tijdschrift op het gebied van oncologie. In het onderzoek is berekend wat de bijdrage is van een aantal beïnvloedbare risicofactoren op het ontstaan van kanker.

Overgewicht, eten van bewerkt vlees, onvoldoende lichaamsbeweging
Factoren die erom bekend staan dat ze het risico op kanker vergroten, zijn onder andere het roken van sigaretten, overgewicht, het drinken van alcohol, meeroken, het eten van rood of bewerkt vlees, en het eten van te weinig groente en fruit, aldus het artikel. Andere risicofactoren zijn een tekort aan voedingsvezels of calcium in het dieet, onvoldoende lichaamsbeweging, blootstelling aan ultraviolet licht en besmetting met het seksueel overdraagbare virus Humaan Papillomavirus (HPV), dat baarmoederhalskanker, genitale wratten en tumoren in het hoofd en de nek kan veroorzaken.

De onderzoekers analyseerden in welke mate de aanwezigheid van deze factoren het risico op kanker vergroot, zodat ze konden schatten hoe groot hun aandeel is in het veroorzaken van kanker. De wetenschappers pasten deze verhoudingen vervolgens toe op actuele kankergegevens om voor 26 vormen van kanker een schatting te maken van de hoeveelheid kankergevallen en sterfgevallen met deze risico’s verband houden. De onderzoekers hebben vastgesteld dat van de 1,57 miljoen geregistreerde kankergevallen in 2014 in de Verenigde Staten, 42 procent kan worden toegeschreven aan deze beïnvloedbare risicofactoren.

Ze ontdekten dat een ongeveer gelijk aantal sterfgevallen – 45 procent – gerelateerd kan worden aan deze factoren. Veruit de belangrijkste risicofactor is roken, die verantwoordelijk is voor 19 procent van de kankergevallen en voor bijna 29 procent van de sterfgevallen. De daaropvolgende oorzaak is overgewicht, goed voor 7,8 procent van de kankergevallen en 6,5 procent van de sterfgevallen als gevolg van kanker. Alcohol staat op de derde plaats en is verantwoordelijk voor 5,6 procent van de kanker- en vier procent van de sterfgevallen. UV-straling veroorzaakt naar schatting 4,7 procent van de kankergevallen en 1,5 procent de van de overlijdensgevallen als gevolg van kanker. Te weinig lichaamsbeweging veroorzaakt bijna drie procent van de gevallen van kanker en 2,2 procent van de sterfgevallen als gevolg daarvan. Het onvoldoende eten van groente of fruit is gerelateerd aan bijna twee procent van de kankergevallen en bijna drie procent van de sterfgevallen. Besmetting met het HPV-virus, de meest voorkomende seksueel overdraagbare aandoening, draagt bij aan bijna twee procent van de kanker- en twee procent van de sterfgevallen.

Uit het onderzoek komt naar voren dat twee vormen van kanker het meeste voorkomen en de meeste sterfgevallen kenen als gevolg van deze risicofactoren, namelijk longkanker en darmkanker. Betere voorlichting over hoe kanker voorkómen kan worden en toegang tot preventieve gezondheidszorg zouden belangrijke onderdelen moeten zijn in de strijd tegen kanker in Amerika, zo concludeert het onderzoek.

Bronnen:
Cancer.org
– A Cancer Journal for Clinicians, DOI: 10.3322/caac.21440, 21 november 2017
South China Morning Post, 23 november 2017

Erkin Oksak

Ik vind dat mensen zich bewust moeten zijn van wat ze eten en in hun lichaam binnenkrijgen. In mijn ogen levert de voedingsindustrie een belangrijke bijdrage aan de huidige chronische ziekten in onze samenleving. Goede voeding, geen medicijnen, is de sleutel tot een goede gezondheid. Klik hier voor mijn persoonlijk verhaal en motivatie »

Related Articles

Subscribe
Hou me op de hoogte van

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Check Also
Close
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x