Kurkuma

De 20 geneeskundige krachten van kurkuma

Ik gebruik kurkuma al heel lang en ik ondervind persoonlijk hoe belangrijk en onmisbaar dit kruid is in mijn leven. Ik doe het in al mijn eten (altijd gecombineerd met zwarte peper en kokosolie) en ook regelmatig in mijn zwarte thee. Ook maak ik mijn eigen kurkuma limonade. Het recept hiervoor kun je hier vinden.

De gunstige effecten van kurkuma worden veroorzaakt door het actieve krachtige bestanddeel genaamd curcumine. [highlight]Het is één van de krachtigste natuurproducten met medicinale kwaliteiten[/highlight] en bezit sterke ontstekingsremmende eigenschappen waardoor het geschikt is voor de behandeling van allerlei ziektes zoals ik hieronder zal schetsen.

[highlight]Oncoloog Casper van Eijk van het Erasmus MC in Rotterdam wilde kurkuma testen bij zijn alvleesklierkanker patiënten maar kreeg geen toestemming van de farmaceutische industrie. [/highlight]Dit geeft aan hoe misdadig het gezondheidssysteem in elkaar steekt. Zijn verhaal kun je hier lezen.

De 20 geneeskundige krachten van kurkuma

1. Hersentumoren
Studies hebben aangetoond (bron) (bron) dat kurkuma een effectief middel is in de bestrijding van bepaalde hersentumoren die resistent zijn tegen chemo en bestraling.

2. Prostaatkanker
Uit onderzoek is gebleken (bron) dat kurkuma gecombineerd met bloemkool, prostaatkanker kan voorkomen en de groei van bestaande prostaatkankercellen kan stoppen.

3. Huidkanker
Studie heeft uitgewezen (bron) dat kurkuma melanoom (een agressieve vorm van huidkanker) kan voorkomen en ervoor kan zorgen dat bestaande melanoomcellen zichzelf vernietigen.

4. Leukemie
Onderzoek heeft aangetoond (bron) dat kurkuma het risico op kinderleukemie vertraagt.

5. Ziekte van Kahler
Een Frans onderzoek heeft uitgewezen (bron) dat kurkuma positieve effecten heeft op de ziekte van Kahler.

6. Voorkomen van uitzaaiingen
Studie heeft geconcludeerd (bron) dat kurkuma uitzaaiingen kan voorkomen bij verschillende soorten kanker.

7. Voorkomen van cachexia 
Studie heeft aangetoond (bron) dat kurkuma een slechte lichaamsgesteldheid en gewichtsverlies bij kanker kan tegengaan.

8. Versterker van chemotherapie
Studie heeft aangetoond (bron) dat kurkuma het effect van cisplatine versterkt en de bijwerkingen ervan vermindert. Het beschermt tevens de gezonde cellen tegen de giftige chemobehandeling.

9. Voorkomen van Alzheimer
Uit onderzoek is gebleken (bron) dat kurkuma Alzheimer kan voorkomen en de ontwikkeling van Alzheimer kan vertragen door “amyloïde plaques” opbouw in de hersenen te verwijderen.

10. Oogziekte
Studies hebben aangetoond (bron) (bron) dat kurkuma sommige vormen van retinitis pigmentosa effectief kan behandelen. Bij een gebrek aan behandeling kan dit leiden tot blindheid.

11. Afvallen
Onderzoek heeft vastgesteld (bron) dat kurkuma kan helpen met de vetstofwisseling en met gewichtsbeheersing.

12. Natuurlijke pijnstiller en ontstekingsremmer
Verschillende studies hebben aangetoond (bron) (bron) (bron) dat kurkuma een natuurlijke behandeling is voor artritis en reumatische artritis vanwege zijn ontstekingsremmende werking.

13. Leverziekte
Onderzoek heeft aangetoond (bron) dat kurkuma een natuurlijke ontgifter is voor de lever.

14. Behandeling van Ziekte van Parkinson
Verschillende studies hebben aangetoond (bron) (bron) dat kurkuma de bloed-brein barrière passeert en de hersenen beschermt tegen neurodegeneratieve ziektes als Parkinson.

15. Multiple Sclerosis (MS)
Een studie heeft geconcludeerd (bron) dat kurkuma het proces van MS kan vertragen. In het onderzoek is ook opgemerkt dat MS nauwelijks voorkomt in landen als India en China waar kurkuma veel wordt gebruikt in voedsel.

16. Psoriasis
Studies hebben bewezen (bron) (bron) dat kurkuma kan helpen bij de behandeling van psoriasis en andere ontsteking gerelateerde huidaandoeningen.

17. Depressie
Studie heeft uitgewezen (bron) dat kurkuma een uitstekend middel is voor mensen die kampen met een hevige depressie en effectiever werkt dan het middel Prozac.

18. Helicobacter pylori infectie
Studie heeft aangetoond (bron) dat kurkuma de groei van de helicobacter pylori bacterie, die voornamelijk in de maag voorkomt, kan stoppen. Zonder behandeling kan het leiden tot maagkanker.

19. Slaapstoornis
Onderzoek heeft uitgewezen (bron) dat kurkuma slaapstoornissen effectief kan bestrijden.

20. Antibacterieel
Verschillende studies hebben uitgewezen (bron) (bron) dat kurkuma een natuurlijk antiseptisch en antibacterieel middel is en handig voor het desinfecteren van snijwonden en brandwonden.

Toepassing
[highlight]De beste en makkelijkste manier om kurkuma in te nemen is in poedervorm gecombineerd met zwarte peper en vet (het liefst olijfolie of kokosolie). [/highlight] Kurkuma innemen zonder zwarte peper en vet heeft niet zoveel effect omdat het dan door het lichaam niet goed wordt opgenomen. Let erop dat je deze biologisch, onbewerkt en onbestraald koopt. Kurkuma kan beter niet gebruikt worden door mensen met galstenen of cholestase. Zwangere vrouwen dienen eerst advies te vragen aan de huisarts (voorzover deze kennis heeft over kurkuma) omdat het stimulerend kan werken op de baarmoeder.

Bronnen:
Medscape
Science Daily
Pubmed
– Cancer Biology & Therapy
Ludwig Maximilians Universität München
Journal of Alzheimer’s Disease
– National Eye Institute
Arthritis Foundation
ScienceDirect
Michigan State University
National Psoriasis Foundation
American Society for Microbiology

Erkin Oksak

Ik vind dat mensen zich bewust moeten zijn van wat ze eten en in hun lichaam binnenkrijgen. In mijn ogen levert de voedingsindustrie een belangrijke bijdrage aan de huidige chronische ziekten in onze samenleving. Goede voeding, geen medicijnen, is de sleutel tot een goede gezondheid. Klik hier voor mijn persoonlijk verhaal en motivatie »

Related Articles

Subscribe
Hou me op de hoogte van

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

5 Reacties
oudste
nieuwste meest gestemde
Inline Feedbacks
View all comments
Orveia
4 augustus 2016 11:32

Ik heb nog geen ervaring met kurkuma

cecile
30 november 2016 15:58

Waarom kan kurkuma beter niet bij galstenen?
Het leek mij fijn om uit te proberen ,helaas heb ik galstenen.
Is daar trouwens ook een remedie tegen?

Ton Claessen (71)
5 december 2016 23:00

Ik (Ton Claessen) wel, gebruik het dagelijks en heb er een weblogdossier van gemaakt. Zie: http://wapensindestrijdtegenkanker.blogspot.nl/2010/08/kurkuma-longa-curcumine-dood-kanker_16.html

Marianne
22 februari 2018 13:31

Ik gebruik nu kurkuma capsules, met Taurine, daardoor is de werking van de Kurkuma versterkt en neem het lichaam het meer op. Het is eigenlijk zwarte peper. Ik heb chronische, lymfatische leukemie. Mijn huisarts was daar ook een voorstander van. En schadelijk is het zeker niet, wat het wel doet ebt mijn kamker, dat zal ik niet weten. Maar ik blijf het wel innemen.

lemmy
8 juni 2018 21:12

ik gebruik kurkuma al jaren in mijn gerechten en mijn oma maakte toen al kruidendrank van.

Back to top button
5
0
Would love your thoughts, please comment.x