Gezondheid

Top 15 meest geneeskrachtige kruiden

Ik ben opgegroeid met kruiden in mijn gerechten. Mijn moeder was er niet zuinig op. Kruiden en specerijen maken het eten niet alleen erg lekker, ze dragen ook bij aan een enorme verbetering van je gezondheid. Ze versterken je immuunsysteem en hebben een antiseptische werking. Ze bevatten vaak grote hoeveelheden antioxidanten en andere bioactieve stoffen. Flavonoïden kunnen je gezondheid een flinke duw in de goede richting geven en werken zelfs levensverlengend. [highlight]Niet voor niets heeft Zwitserland kruidengeneeskunde erkend als reguliere geneeskunde[/highlight]. (bron)

Ik heb hieronder een top 15 gemaakt van de meest geneeskrachtige kruiden.

1. Gember
Gember bezit een hoop medicinale eigenschappen die je kunt gebruiken om talloze ziektes te behandelen. Het is tevens een verfrissende en krachtige smaakmaker in jouw eten dat kalmerend werkt op je spijsvertering. [highlight]Het werkt goed voor mensen die last hebben van artritis[/highlight] omdat het regelmatig drinken van gemberthee de ontstekingen in de gewrichten kan verminderen en zodoende de pijn die door deze aandoening wordt veroorzaakt helpt te verminderen.

2. Kurkuma
Kurkuma (ook wel geelwortel of turmeric genoemd) is mijn favoriete kruid. Het is [highlight]één van de krachtigste natuurproducten met medicinale kwaliteiten[/highlight]. Het bezit [highlight]sterke ontstekingsremmende en pijnstillende eigenschappen[/highlight] waardoor het geschikt is voor de behandeling van allerlei ziektes zoals depressie, artritis, buikpijn, diarree, zuurbranden (dyspepsie), verlies van eetlust, winderigheid, opgezwollen maag, problemen met de lever, galblaas aandoeningen, Alzheimer en zelfs kanker. Lees ook mijn artikel over de 20 geneeskundige krachten van kurkuma. Lees mijn recept over het maken van kurkuma limonade. Kurkuma kan beter niet gebruikt worden door mensen met galstenen of cholestase. Een oncoloog bij de Erasmus MC in Rotterdam, Casper van Eijk wilde kurkuma testen bij zijn alvleesklierkanker patiënten maar kreeg geen toestemming van de farmaceutische industrie.

3. Mierikswortel
Mierikswortel is een geneesmiddel tegen hoest en bronchitis. Deze witte wortelgroente doet ontstekingen in de keel- en mondholten oplossen. Het is tevens goed tegen longziekten. Het longslijm wordt door mierikswortel afgebroken en hij werkt mede door de slijmoplossende werking [highlight]genezend bij hooikoorts, verkoudheid en griep. Het is een natuurlijk antibioticum[/highlight]. Lees ook mijn artikel waarom mierikswortel helpt tegen hooikoorts, verkoudheid en griep.

4. Knoflook
Knofloof bezit enorme antioxidante en medicinale eigenschappen. Het [highlight]verlaagt je bloeddruk, versterkt je immuunsysteem, verbetert je bloedsomloop[/highlight], helpt om de vorming van stolsels te voorkomen en voorkomt de vorming van tumoren. Maak je geen zorgen over slechte adem. Daar is een handig en zeer effectief middel tegen. Doe 1 theelepel Baking Soda (ook wel zuiveringszout genoemd) in een klein glas lauw water en spoel je mond hiermee. De knoflookgeur verdwijnt hiermee als sneeuw voor de zon. Een ander middel is om te kauwen op verse peterselie.

5. Kruidnagel
Kruidnagel bevat de stof eugenol, een ontstekingsremmende en pijnstillende stof, en is [highlight]bijzonder werkzaam bij tand- en kiespijn[/highlight]. Kruidnagel smaakt sterk en fris en kan lekker zijn in sauzen en stoofschotels. Het staat erg hoog op de lijst van meest sterke antioxidantrijke kruiden.

6. Salie
Salie bevordert de spijsvertering en is effectief bij aandoeningen als astma, bacteriële- of schimmelinfecties, gal en beten, kalmeert en stimuleert het zenuwstelsel en herstelt verkoudheid en hoestbuien. De etherische olie die uit salie getrokken kan worden, verbetert het concentratievermogen en is [highlight]behulpzaam bij de behandeling van geheugenverlies als gevolg van Alzheimer[/highlight]. Je kunt het inzetten als verlichter bij verkoudheid in de vorm van een hoestdrank of thee.

7. Basilicum
Dit kruid heeft [highlight]kalmerende en spijsverteringsbevorderende eigenschappen[/highlight] wat in veel gerechten wordt gebruikt om de bekende aroma en smaak toe te voegen. Het drinken van basilicumthee is een uitstekende manier om voor een betere spijsvertering te zorgen en dan voornamelijk na een grote maaltijd tijdens de lunch of het avondeten. Basilicum ontspant het zenuwstelsel en helpt je om beter uit te rusten.

8. Dille
Dille heeft een [highlight]gunstige invloed op de slaap[/highlight]. Dit kruid is erg rijk aan vitamine C en smaak ook lekker over vis. Ik gebruik dille altijd in mijn zelfgemaakte tzatziki (ook wel cacik genoemd). Vooral in de zomer wanneer het benauwd is kan dit verfrissend werken. Tzatziki is volle yoghurt (ik eet altijd vol, nooit mager of halfvol) met heel veel stukjes komkommer, beetje olijfolie eroverheen, klein scheutje appelazijn en heel veel dille erop. Daarna roeren. Heeerlijk!

9. Cayennepeper
[highlight]Cayennepeper werkt preventief tegen tal van ziekten[/highlight] door de werking van vitaminen, mineralen en bioflavonoïden. Wanneer je dagelijks hete pepers of sambal zou eten, zul je minder snel verkouden worden. De peper houdt de luchtwegen open, wat je direct merkt als je hem opeet. Slechte bacteriën in je lichaam worden bestreden met capsaïcine. Cayennepeper zit vol vitamine C. Capsaïcine is de stof die de scherpe smaak geeft aan de rode peper. Capsaïcine zorgt dat endorfinen vrijkomen in het lichaam. Dit werkt pijnstillend en geeft een euforisch gevoel. Vandaar dat sommige mensen zo blij worden van scherp eten. Capsaïcine wordt gebruikt voor medicijnen die de pijn verzachten. Lees ook mijn artikel over de top 15 medicinale werkingen van cayennepeper.

10. Koriander
Koriander heeft het [highlight]vermogen om pijnlijke menstruatiekrampen te verminderen[/highlight]. Het is rijk aan ijzer, waardoor het gebruikt kan worden tegen bloedarmoede en het versterkt tevens je afweersysteem. Het is ook een krachtige ontgifter van zware metalen. Dankzij de ontstekingsremmende eigenschappen bestrijdt koriander ontstekingen die veroorzaakt zijn door reuma en artritis. De smaak is fris en wordt vaak gebruikt als aanvulling op soepen en sauzen.

11. Oregano
Oregano is rijk aan vitamine K, ijzer en calcium en smaakt lekker in bouillon en Italiaanse tomatensauzen. Etherische olie van oregano beschikt over een grote antibiotische kracht, die jou kan helpen bij het [highlight]bestrijden van verschillende soorten micro-organismen[/highlight] binnen je lichaam.

12. Munt
Munt heeft een kalmerende werking op de darmen en wordt veel als thee gedronken. Mensen met het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) doen er goed aan regelmatig muntthee te drinken van verse bladeren. Bewaar de verse munt in een natte theedoek om het langer houdbaar te houden.

13. Rozemarijn
Rozemarijn is een kruid met meerdere [highlight]geneeskrachtige en gezonde eigenschappen[/highlight]: voor de spijsvertering, bloedsomloop, je energieniveau en het tegengaan van vrije radicalen. Dit komt doordat rozemarijn een goede antioxidant is. Thee gemaakt van verse rozemarijnblaadjes is één van de makkelijkste en goedkoopste manieren om van de eigenschappen van dit kruid te profiteren. Je kunt rozemarijnthee het beste drinken nadat je gegeten hebt, om de spijsvertering te verbeteren.

14. Peterselie
Peterselie is een goed middel om de nieren te detoxen. We gebruiken het in veel recepten om smaak toe te voegen of als garnering in te zetten, maar het heeft dus ook geneeskrachtige eigenschappen. [highlight]In combinatie met citroensap is het een effectieve behandeling voor het ontgiften van de nieren[/highlight]. Peterselie is een krachtige antioxidant, rijk aan mineralen, bevat beta-caroteen, chlorofyl, vitamine C en verlaagt hoge bloeddruk.

15. Tijm
Tijm bezit antibacteriële en antiseptische eigenschappen. De werkzame stof is “thymol”. Het [highlight]werkt goed bij keelpijn en ontstoken tandvlees[/highlight].

Voor al deze kruiden geldt dat je ze biologisch dient te kopen. Als je de verschillende kruiden combineert dan wordt de werking vaak versterkt. Dit geldt met name voor kurkuma. Voor een optimale werking dien je dit kruid te mengen met zwarte peper en olie (het liefst kokosolie). Ik zal spoedig talloze huisgemaakte recepten op deze site zetten zodat jullie makkelijk kunnen profiteren van de medicinale eigenschappen van al deze kruiden. Dus deel dit artikel zoveel mogelijk met je vrienden en stay tuned 😉

Erkin Oksak

Ik vind dat mensen zich bewust moeten zijn van wat ze eten en in hun lichaam binnenkrijgen. In mijn ogen levert de voedingsindustrie een belangrijke bijdrage aan de huidige chronische ziekten in onze samenleving. Goede voeding, geen medicijnen, is de sleutel tot een goede gezondheid. Klik hier voor mijn persoonlijk verhaal en motivatie »

Related Articles

Subscribe
Hou me op de hoogte van

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

13 Reacties
oudste
nieuwste meest gestemde
Inline Feedbacks
View all comments
Pieter
13 juli 2016 14:38

Enorm onder de indruk. discussie op papier is een zwakke kant van mijn.

Magdalena
6 september 2016 14:45

Veel dank voor de goede informatie

Magdalena
6 september 2016 14:47

Toen ze mij 30 chemotherapie wilden geven heb ik na m’n operatie voor kruiden gekozen en ben nu al 13 jaar kanker vrij

Carla
9 december 2016 00:47

Ik had last van het “hete mond syndroom”, je mond voelt aan als heel droog.(wat niet zo is) en je hebt de hele dag het gevoel of je met ee mond vol sambal loopt, heel eeg vervelend. Advies van een vriendin heeft mij hier helemaal van genezen ondanks dat mijn huisarts vertelde dat hier tegen nog geen medicijn bestaat. Iedere ochtend in een glas: halve thee lepel kurkuma, kwart citroensap vers, wat honing, snufje kaneel, snufje gemberpoeder. Doe hierbij heet water en drink dit op de nuchtere maag zo heet als mogelijk. Binnen een weeg was ik genezen en…ben sindsdien… Lees verder »

yvonne
22 april 2020 09:06
Reply to  Carla

waarom niet kopieren? Overschrijven maar?

yvonne
23 april 2020 16:12
Reply to  Carla

Beste Carla bedankt. Heb er al jaren erg last van. Kauwgum met alleen Xylitol verdooft wel wat. Ben benieuwd. Hartelijke groeten

SURFUS
11 september 2017 14:16

Heldere informatie.
Tegen knoflookgeur uit de mond helpt ook vergruisen en kouwen op 1 koffieboon. Naderhand rest uitspugen mag, doorslikken kan.

Joyce
18 november 2017 12:14

In hoeverre zijn al deze kruiden ook te gebruiken voor kinderen?

Aly
11 maart 2020 20:38

Zeer leerzaam.

harrie
14 oktober 2020 23:49

De voedingsmiddelenindustrie moet gebroken worden in de mind van de burger te beginnen met hun die medicijnentroep krijgen terwijl ze een voedingswelvaartsziekte hebben

Henri
11 december 2020 13:45

Leuke site. Jammer dat je het niet kunt afdrukken.

Larry
9 juni 2021 15:19

Ik mis kaneel uit Ceylon in het rijtje van geneeskrachtige kruiden. Zeker in combinatie van pure honing een geweldig supplement voor je immuunsysteem en helpt bij afvallen.

Janneke
29 juni 2021 14:23

In her stukje over Kurkuma staat een vervelende fout. Er wordt geschreven dat een oncoloog uit het ErasmusMC een onderzoek wilde uitvoeren met kurkuma bij alvleesklier kanker patiënten maar dat dit onderzoek niet werd goedgekeurd door de pharmaceutische industrie. Dit laatste zal wss de CCMO zijn (overheidsinstantie in NL die gaat over review en goedkeuring medisch wetenschappelijk onderzoek). De pharmaceutusche industrie is geen overheidsinstantie maar een verzamelnaam voor bedrijven mbt pharmaceutische producten). Een pharmaceutisch bedrijf kan nooit uitspraken doen op het gebied van uitvoeren van onderzoek. In NL (net als andere landen) wordt dit bepaald door de huidige wetgeving.

Back to top button
13
0
Would love your thoughts, please comment.x