Gezondheid

Wierook olie: een natuurlijke pijnstiller bij hoofdpijn en migraine

Hoofdpijn kan zeer pijnlijk zijn, vooral als het gaat om migraine en clusterhoofdpijn. Deze meer extreme vormen van deze slopende aandoening ontstaan vaak door een onderliggende ziekte. De herkomst daarvan ligt in de chemische activiteit van de hersenen, de zenuwen en bloedvaten van het hoofd, of de spieren van het hoofd en de nek. (bron)

Talrijke bijwerkingen van synthetische pijnstillers
Mensen die getroffen zijn door hoofdpijn en migraine hebben de gewoonte ontwikkeld om bij pijn naar hun medicijnkastje te lopen om vervolgens een pijnstiller in te nemen zodat de pijn vermindert. Maar dergelijke chemische ‘oplossingen’ hebben wel een prijs. Pijnstillers verminderen dan wel de pijn, de bijwerkingen zijn talrijk, zoals brandend maagzuur, maagirritaties, bloedarmoede, en epileptische aanvallen. (bron)

Natuurlijke pijnstiller
Gelukkig blijkt dat er goede andere natuurlijke alternatieven zijn. De meest effectieve op dit gebied is Boswellia, een [highlight]eeuwenoude etherische wierook met ontstekingsremmende werking[/highlight]. Het wordt gewonnen uit de hars van de Boswellia boom. De hars bevat slechts 3-5% olie die door stoomdistillatie gewonnen wordt. Het is een lichtgele olie. Wierook heeft een zeer aangename kruidige, houtachtige geur en het zoete, warme balsamico aroma stimuleert en verlevendigt de geest.

Natuurlijke middelen worden vaak met scepsis bekeken. Want hoe kan het zijn dat iets wat niet aangepast is door de mens, geen miljarden dollar farmaceutische industrie achter zich heeft, enig effect heeft? Gelukkig is er [highlight]voldoende wetenschap beschikbaar om ons te vertellen hoe het komt dat deze eeuwenoude remedie een oplossing voor hoofdpijn kan zijn[/highlight]. Daarbij moet worden opgemerkt dat het [highlight]actieve ingrediënt in aspirine, salicine, volledig natuurlijk is en afkomstig is uit de bast van de witte wilg[/highlight].

Ontstekingsremmende werking
De krachtige positieve werking van Boswellia (wierook olie) voor hoofdpijn is waarschijnlijk te wijten aan de zogenaamde ‘monoterpenen’. Een onderzoek getiteld ‘Een evaluatie op de ontstekingsremmende werking van Monoterpenen’, gepubliceerd in het tijdschrift Molecules, (bron) beschrijft de ontstekingsremmende werking van 32 bioactieve monoterpenen die gevonden zijn in essentiële oliën (wierook olie bevat maar liefst 34 monoterpenen). (bron) [highlight]Veel van deze krachtige ontstekingsremmende eigenschappen verminderen, net als reguliere pijnstillers, de zwelling van de bloedvaten wat de oorzaak van de pijn is.[/highlight] ‘De resultaten van dit onderzoek tonen aan dat de potentie van deze natuurlijke stoffen net zo krachtig is als ontstekingsremmende medicijnen’, aldus de onderzoekers.

Wetenschappelijk bewezen
Meer wetenschappelijk onderzoek met een gelijkwaardige conclusie voor de natuurlijke behandeling van hoofdpijn is gepubliceerd in het Cephalalgia magazine, (bron) uitgegeven namens de International Headache Society. Deze studie toont positieve resultaten bij een steekproef op 4 patiënten die lijden aan cluster hoofdpijn en verstoorde slaap. [highlight]De wetenschappelijke onderzoekers verklaren: ‘De resultaten bieden klasse IV bewijs dat orale B. serrata (wierook) de intensiteit en frequentie van hoofdpijn vermindert[/highlight].’

Kankertherapie
Wierook kan ook bij ontstekingen en veranderingen van het weefsel in de celkern doordringen en kan behulpzaam zijn om de celinformatie weer te herstellen. Daarom wordt wierook ook ingezet bij kankertherapie. Op dit moment wordt hier onderzoek naar gedaan.

Toepassing
Wierook olie is eenvoudig te gebruiken om hoofdpijn te verlichten. Het advies is om een druppel van zuivere etherische wierook olie op een vinger of duim te doen en deze direct tegen het gehemelte in de mond te drukken, waarna de pijn direct zal verminderen. Indien je van mening bent dat het ‘vies’ smaakt, kun je een paar druppels van de olie aanbrengen op de slapen van je hoofd en zachtjes inmasseren tot de olie is geabsorbeerd door de huid. Een stoombad kan je ook helpen. Zet een bak heet water op tafel, doe er een paar druppels etherische wierook olie in, doe een handdoek over je hoofd en adem vervolgens de warme stoom in.

Bronnen:
– Pubmed
Molecules
Mayo Clinic

Erkin Oksak

Ik vind dat mensen zich bewust moeten zijn van wat ze eten en in hun lichaam binnenkrijgen. In mijn ogen levert de voedingsindustrie een belangrijke bijdrage aan de huidige chronische ziekten in onze samenleving. Goede voeding, geen medicijnen, is de sleutel tot een goede gezondheid. Klik hier voor mijn persoonlijk verhaal en motivatie »

Related Articles

Subscribe
Hou me op de hoogte van

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

3 Reacties
oudste
nieuwste meest gestemde
Inline Feedbacks
View all comments
Joke
8 december 2016 01:06

Beste Erkin,
Je artikel over de frankinse heb ik met belangstelling gelezen, een tijd geleden
Gelezen over deze wierook ook gebruikt wordt voor neuropatie.
Weet je misschien hier meer van.
Hartelijk voor je evt. Te nemen.

Joke
8 december 2016 01:10

Wat is er aan deze vraag vulgair?

Marijan
19 april 2018 14:37

dat is een mooi artikel

Back to top button
3
0
Would love your thoughts, please comment.x