Chronische ziekten

(Studie) Mensen leven langer door ‘slecht’ cholesterol

Het ‘slechte’ LDL-cholesterol, waarvoor cholesterolverlagers (de zogenaamde statines) worden geslikt, is als je ouder wordt juist goed voor je. Vanaf jouw zestigste levensjaar helpt een hoger cholesterolgehalte je zelfs langer te leven, blijkt uit nieuw onderzoek.

Minder kans op kanker en hart- en vaatziekten
Zestigplussers met [highlight]veel LDL-cholesterol in hun bloed lopen minder kans een fatale aandoening te ontwikkelen[/highlight]. Daarbij kun je denken aan kanker, aan long- en spijsverteringsproblemen, maar ook aan hart- en vaatziekten, waarvan altijd wordt beweerd dat ze nou juist door LDL worden veroorzaakt.

LDL-cholesterol laat geen vaten dichtslibben
Dat komt doordat de geneeskunde de functie van LDL (low-density lipoprotein) verkeerd uitlegt. [highlight]LDL is geen vet waarmee onze bloedvaten dichtslibben, maar blijkt micro-organismen te bestrijden die deze dodelijke ziekten kunnen veroorzaken[/highlight], aldus een groep van zeventien wetenschappers uit verschillende medische en academische instituten, waaronder de medische faculteit van Harvard.

Zestigplussers met veel LDL-cholesterol leven langer
Ze onderzochten het sterftecijfer en cholesterolgehalte van 68.096 zestigplussers en ontdekten dat [highlight]80 procent van degenen die het langst leefden, ook het meeste LDL in hun bloed hadden[/highlight]. Omgekeerd hadden [highlight]degenen met het minste cholesterol veel meer kans vroegtijdig te overlijden[/highlight]. De onderzoekers zeggen dat er weliswaar een verband is tussen enerzijds het totale cholesterolgehalte (zowel LDL- als HDL-cholesterol) en anderzijds hart- en vaatziekten bij jongere mensen. Maar dat kantelt als iemand de leeftijd van 60 jaar bereikt: ongeveer de leeftijd waarop het volksgezondheidsbeleid voorschrijft om met statines (cholesterolverlagers) te beginnen om ons tegen hartziekte te beschermen.

Bron: British Medical Journal Open, 2016; 6: e010401

Erkin Oksak

Ik vind dat mensen zich bewust moeten zijn van wat ze eten en in hun lichaam binnenkrijgen. In mijn ogen levert de voedingsindustrie een belangrijke bijdrage aan de huidige chronische ziekten in onze samenleving. Goede voeding, geen medicijnen, is de sleutel tot een goede gezondheid. Klik hier voor mijn persoonlijk verhaal en motivatie »

Related Articles

Subscribe
Hou me op de hoogte van

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

11 Reacties
oudste
nieuwste meest gestemde
Inline Feedbacks
View all comments
celine
26 december 2016 17:31

van medicijnen krijg je zo veel bijwerkingen! Ik probeer het zoveel mogelijk met voeding

Cecile
21 december 2016 16:11

mijn cholesterol is ook iets aan de hoge kant 6,2, vorig jaar nog 6,5 en dat zonder medicijnen, gewoon opletten wat je eet

Andre
22 december 2016 11:31

Ik heb het met rode rijst gist capsules geprobeerd maar die dingen zijn zo groot die krijg ik niet weggeslikt

Jos
23 december 2016 15:32

Dag Celine, het kan erfelijk zijn, weet je dat of vrees je dat? Ik zou zorgen voor goed blijvende vaten door flink vitamine C te slikken (Ik doe 1000mg/dag). En lees de referentie van dit stuk eens. Dat is wel hoopgevend, al is het nog maar een studie die zegt dat lage LDL-cholesterol eerder hogere dan lagere sterfte geeft. groetjes Jos

Helma
24 december 2016 02:09

Ik ben heel blij dat dit gepubliceerd wordt. Ik weet door een serie (wetenschappelijke) lezingen dat cholesterol alléén maar gevaarlijk is in combi met stress. En dat je verder niet bang hoeft te zijn van cholesterol.dat je zelfs doodgaat zonder cholesterol!
En dat je zeker geen statines moet slikken, puur farmaciewinst!

Elly
23 december 2016 13:52

Ik slik ook choletorol remmers 20 mg per dag

Jos
23 december 2016 14:09

dat verbaast me niet; ik denk maar weer aan de brandweer die de schuld krijgt van de brand; immers overal waar brand is verschijnt ook de brandweer; Heb je slechte vaten rond je hart, dan plakt het lichaam daar een pleister met LDL/cholesterol. Dat is niet de OORZAAK van slechte vaten. De oorzaak heeft te maken met tekort vitamine C en collageen

celine
23 december 2016 14:48

Hoe zit het met cholesterol dat erfelijk is?
Ik ben 26 jaar en heb een te hoge cholesterol.
Ik eet gezond en sport ong. 3 keer per week.

Mandy
24 december 2016 23:20

Hoi Celine, ik ben blij dat je dit schrijft. Ik ben 28 jaar en ook erfelijk belast. Het gebruik van statines, waar wij ook niet zonder kunnen, roept bij mij zoveel vragen op… De antwoorden zijn helaas moeilijk te vinden.

Victor
9 augustus 2017 10:50

Momenteel neem ik statines namelijk zokor 20mg/dag. Er werd een kransslagader vernauwing van 30% vastgesteld en daarom plaatsten ze nog geen sten omdat het persentage nog te klein is. Mag ik daar nu mee stoppen en wat kan ik dan verder doen Is kurkuma goed en is komijn ook goed? Welke hoeveelheid dient men per dag te nemen? Naar het schijnt zijn er zelfs twee soorten komijn. Welke moet ik dan nemen als dat zou goed zijn tegen verhoogde cholesterol ik ben momenteel 66 jaar

Bianca
20 september 2017 17:12
Reply to  Victor

hallo Victor, wat nadenkertjes:”Dodelijke leugens, artsen en patiënt misleid, prof. dr v.d. Horst” “Wat je niet mag weten over je gezondheid” “De leugen van de cholesterol, prof. dr Walter Hartenbach” “Vet en cholesterol, prof. dr Uffe Ravnskov, dr Malcolm Kendrick” “Gevaar van cholestrolverlagers”/ Hartfalen, afbraak spierweefsel( Hart is ook een spier) aantasting Hersenen= Dementie, Geheugenstoornis, Diabetes, Lever- en Nierfalen, aantasting zenuwstelsel, Gewrichten, Hormoonbalans,….. mag niet samen met Pijnstillers=Hartfalen(” gevaar van pijnstillers; mogen niet samen met Plasmedicatie, niet samen met Bloedverdunners,niet samen met Becel,niet met Hartfalen,net ná Hartinfarct, niet samen met paracetamol”) bijwerking van Betablokkers en Bloedverdunners=aderverkalking zo ook te laag… Lees verder »

Back to top button
11
0
Would love your thoughts, please comment.x