Diabetes

Zaden en noten verlagen kans op diabetes

Meervoudig onverzadigde omega 6-vetzuren, die vooral in plantaardige oliën, noten en zaden zitten, zorgen voor een significante verlaging van de kans op diabetes type 2. [highlight]Diabetes type 2 is de leefstijlziekte die veroorzaakt wordt door ongezond eten en gebrek aan beweging. Iemand die geregeld noten en zaden eet, verkleint zijn kans de ziekte te krijgen met 46 procent[/highlight], aldus onderzoekers van de Universiteit van Oost-Finland.

Hun bevindingen zijn controversieel, omdat omega 6 in verband is gebracht met verschillende chronische ziekten en ervan wordt verdacht lichte ontstekingen te veroorzaken. De bevindingen zijn echter alleen afkomstig van dierproeven en zijn nog niet in menselijke studies teruggezien. De onderzoekers maten de serumspiegel van vetzuren bij 2189 mannen tussen de 42 en 60 jaar oud, die aan het begin van de studie geen diabetes hadden. In de 19 jaar daarna ontwikkelden 419 van hen diabetes, maar van de mannen met de meeste omega 6-vetzuren in hun bloed kreeg niemand de ziekte of vertoonde tekenen die daarop wezen.

De onderzoekers weten niet zeker waarom omega 6 een beschermende werking heeft, maar ze denken dat het te maken heeft met de twee hoofdbestanddelen: linolzuur en arachidonzuur (AA). Ons lichaam kan linolzuur niet zelf aanmaken en moet het dus uit voeding halen, vooral uit noten en zaden. Het lichaam maakt zelf AA uit linolzuur. AA zit verder in vlees en eieren.

Bron: Science Daily

Erkin Oksak

Ik vind dat mensen zich bewust moeten zijn van wat ze eten en in hun lichaam binnenkrijgen. In mijn ogen levert de voedingsindustrie een belangrijke bijdrage aan de huidige chronische ziekten in onze samenleving. Goede voeding, geen medicijnen, is de sleutel tot een goede gezondheid. Klik hier voor mijn persoonlijk verhaal en motivatie »

Related Articles

Subscribe
Hou me op de hoogte van

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

3 Reacties
oudste
nieuwste meest gestemde
Inline Feedbacks
View all comments
Moeder
24 april 2017 11:32

Ik heb in November 2016 te horen gekregen dat ik diabetes type2 heb (42 jaar) ik ben hier erg van geschrokken. Heb mijn levensstijl behoorlijk aangepast en eet dagelijks oa noten in mijn yogurt. Mijn medicijn (metformine)heb ik zelf gestopt. Mijn nuchtere bloedglucosewaarde zijn gedaald van 17 mmol naar 4.6 mmol. Je kunt zoveel zelf bewerkstelligen. Het is pure bewustwording, ik werd met de neus op de feiten gedrukt en ben erg geschrokken maar nu alles onder controle. Je krijgt ook meteen vanalles voorgeschreven (statines) geen haar op mijn hoofd dat ik dit ga slikken! Ik ben inmiddels 24 kilo… Lees verder »

andries
25 december 2019 12:37

Geef ook je mening…

andries
25 december 2019 12:40

Het medicijn metformine is wellicht een goed middel tegen veroudering zoals uit onderzoeken blijkt doch fantastisch, dat je diabetes 2 hebt kunnen omkeren door goede voeding en afvallen. Geef ook je mening…

Back to top button
3
0
Would love your thoughts, please comment.x