Chronische ziekten

Tekort vitamine B12 verklaart autisme en schizofrenie

Vitamine B12 lijkt te verklaren hoe hersenaandoeningen als autisme en schizofrenie ontstaan. De hoeveelheid vitamine B12 in de hersens van kinderen met autisme is drie keer zo laag als die bij gezonde kinderen en gezonde volwassenen tot vijftig jaar. Ook bij patiënten met schizofrenie werden dezelfde lage hoeveelheden vitamine B12 aangetroffen. Dat wijst erop dat [highlight]beide ziekten samenhangen met een vroegtijdige afname van de vitamine[/highlight].

Onderzoekers van de Nova South-Eastern Universiteit legden het verband toen ze het hersenweefsel van gezonde donoren analyseerden en vergeleken met dat van mensen met autisme of schizofrenie. In de hersenen van oudere mensen, tussen de 61 en 80 jaar, werden dezelfde lage hoeveelheden aangetroffen: ze hadden meestal drie keer zo weinig vitamine B12 in hun hersenen als gezonde jongere mensen. Onderzoekers denken dat dit bij ouderen natuurlijk is en niet betekent dat deze mensen dementie zullen ontwikkelen.

Methylcobalamine, een actieve vorm van B12, ondersteunt de normale ontwikkeling van de hersenen door het regelen van een proces dat epigenetische regulatie van genexpressie heet. Autisme en schizofrenie worden in verband gebracht met oxidatieve stress, waarbij vrije radicalen zich door het lichaam verspreiden, die de hoeveelheid vitamine B12 kunnen uitputten. [highlight]Onderzoekers denken dat B12-supplementen en antioxidanten zoals glutathion oxidatieve stress kunnen voorkomen, waardoor de hoeveelheid vitamine niet uitgeput raakt[/highlight].

Bron: PLOS ONE, 2016; 11(1): e0146797

Erkin Oksak

Ik vind dat mensen zich bewust moeten zijn van wat ze eten en in hun lichaam binnenkrijgen. In mijn ogen levert de voedingsindustrie een belangrijke bijdrage aan de huidige chronische ziekten in onze samenleving. Goede voeding, geen medicijnen, is de sleutel tot een goede gezondheid. Klik hier voor mijn persoonlijk verhaal en motivatie »

Related Articles

Subscribe
Hou me op de hoogte van

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

8 Reacties
oudste
nieuwste meest gestemde
Inline Feedbacks
View all comments
Leo
10 februari 2017 18:29

Ik ben vegetarisch

Berend
2 januari 2020 12:21
Reply to  Leo

Enige jaren 100 procent Vegetarisch geweest. Weert vlees gaan eten, maar sinds kort weer dierlijk eiwit weren door nierstenen aanmaak.

Pitje Precise
10 februari 2017 23:03

Dat is interresant nieuws! Het is in de starre autisme community alleen wel uit den boze om over oorzaken van autisme te praten, laat staan oplossingen. Ach ja, die blijven liever autistisch.

Diana
12 februari 2017 13:03

en welk merk is dan goed om je vit. B12 weer aan te vullen?

Alma
17 juli 2020 05:57
Reply to  Diana

De B12 2000 mcg. Zeer goed en de natuurlijke door het lichaam makkelijk opneembare vorm.

Lucie
18 februari 2017 20:15

Vitakruid is erg goed en vergeleken met andere goede merken veel voordeliger.

Geralda Kadiks
24 mei 2020 10:52

Interessant artikel. Persoonlijk vind ik dat er te weinig naar fysieke aspecten van autisme gekeken wordt. Een kanttekening heb ik wel. Autisme is geen ziekte maar een andere informatie- en prikkelverwerking waardoor mensen tegen uitdagingen kunnen aanlopen als het om communicatie en sociale interactie gaat. Die uitdagingen verschillen per persoon en per leeftijd of situatie.

petra
14 juli 2023 12:42
Reply to  Geralda Kadiks

pfffffffffff

Back to top button
8
0
Would love your thoughts, please comment.x