Gezondheid

Granaatappels gaan veroudering tegen

Al bij de oude Grieken speelde de granaatappel een belangrijke rol, en wetenschappers moeten hun nu gelijk geven. Granaatappels hebben namelijk een verbazingwekkende werking: [highlight]ze kenteren het verouderingsproces doordat ze cellen helpen zichzelf te recyclen[/highlight], zo blijkt. De vleesachtige roze vrucht bevat een molecule die cellen in staat stelt zichzelf te vernieuwen, en [highlight]die preventief werkt tegen de achteruitgang van spieren en tegen ziekten die met veroudering samenhangen, zoals Parkinson[/highlight].

Urolithine A
Testen bij laboratoriumratten waren in één woord ‘verbazingwekkend’, aldus de onderzoekers van het Zwitserse opleidings- en onderzoeksinstituut Ecole Polytechnique Federale de Lausanne. Bij sommige dierproeven steeg de levensduur met 45 procent. [highlight]De magische molecule heet urolithine A[/highlight]. Deze ruimt gebrekkige mitochondriën op, waarna zich jonge mitochondriën vormen. Mitochondriën zijn de energiecentrales van onze cellen. Als we ouder worden, begeven ze het en hopen ze zich op in de cel. Daardoor wordt ons weefsel (zoals spierweefsel) zwakker. Deze niet-functionerende mitochondriën dragen waarschijnlijk bij aan ziekten die vaker bij ouderen voorkomen. ‘Urolithine A is het enige molecule waarvan we weten dat die het opruimingsproces van mitochondriën weer op gang brengt,’ aldus Patrick Aebischer, een van de onderzoekers.

Granaatappels bevatten stoffen die door de darmen in urolithine A worden omgezet. [highlight]De hoeveelheid goede bacteriën in de darmen is bepalend voor de hoeveelheid urolithine A die wordt aangemaakt[/highlight]. Sommige mensen, die niet de juiste bacteriesoorten in hun darmen hebben, zullen geen voordeel halen uit het eten van granaatappels of het drinken van granaatappelsap. Daarom ontwikkelen de onderzoekers nu een product, Amazentis, dat het proces op gang helpt.

Bron: Nature Medicine, 2016; doi: 10.1038/nm.4132

 

Erkin Oksak

Ik vind dat mensen zich bewust moeten zijn van wat ze eten en in hun lichaam binnenkrijgen. In mijn ogen levert de voedingsindustrie een belangrijke bijdrage aan de huidige chronische ziekten in onze samenleving. Goede voeding, geen medicijnen, is de sleutel tot een goede gezondheid. Klik hier voor mijn persoonlijk verhaal en motivatie »

Related Articles

Subscribe
Hou me op de hoogte van

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x