Gezondheid

Waarom vasten het immuunsysteem stimuleert

Slechts twee dagen vasten kan het immuunsysteem al een impuls geven, zo werd in een nieuw onderzoek ontdekt. Het kan daarom helpen bij auto-immuunziekten zoals reuma en bij kankerpatiënten die chemotherapie krijgen, zo werd in een nieuw onderzoek ontdekt.

Twee tot vier dagen zonder eten zorgt dat [highlight]oude en beschadigde immuuncellen doodgaan en nieuwe worden geproduceerd[/highlight]. Aan het begin van het vasten sterven er witte bloedcellen in ons lichaam. Daardoor wordt er een ‘vernieuwingsknop’ aangezet, die signalen stuurt naar de stamcellen die verantwoordelijk zijn voor de aanmaak van nieuwe bloed- en immuuncellen.

Vasten kon wel eens een [highlight]belangrijke strategie zijn voor mensen bij wie het immuunsysteem niet goed werkt, bijvoorbeeld mensen met auto-immuunziekten zoals reuma[/highlight]. Ook kan het kankerpatiënten helpen hun chemokuur beter te verdragen, aldus de onderzoekers van de faculteit gerontologie van de Universiteit van Zuid-Californië. De onderzoekers waren verbaasd over de gezondheidsvoordelen van vasten. Ze voerden metingen uit na twee, drie en vier dagen vasten. Ze denken dat [highlight]vasten niet alleen goed is voor het immuunsysteem, maar voor alle organen in het lichaam[/highlight].

Bron: Cell Stem Cell, 2014; 14(6): 810

Erkin Oksak

Ik vind dat mensen zich bewust moeten zijn van wat ze eten en in hun lichaam binnenkrijgen. In mijn ogen levert de voedingsindustrie een belangrijke bijdrage aan de huidige chronische ziekten in onze samenleving. Goede voeding, geen medicijnen, is de sleutel tot een goede gezondheid. Klik hier voor mijn persoonlijk verhaal en motivatie »

Related Articles

Subscribe
Hou me op de hoogte van

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

1 Reactie
oudste
nieuwste meest gestemde
Inline Feedbacks
View all comments
Bettina
22 juli 2018 02:29

Intermittend vasten, Ik doe dat iedere dag van 20:00 tot de volgende dag 12:00 en van 12:00 tot 20:00 eet ik dan, vaak stop ik al met eten om 18:30 omdat ik gewoon geen trek meer heb. Nu doe ik er tegenwoordig keto bij, dus dan eet ik om 12:00 een kh arm lunch, soms een kh arm snack en dan rond 17:30 18:00 een kh arme maaltijd. Vaak heb ik daarna helemaal niets meer alleen zwarte koffie en water, ik ben in 3 weken maar 3 kilo afgevallen. Heb wel 2 x in het weekend een cheatday gedaan waarin… Lees verder »

Back to top button
1
0
Would love your thoughts, please comment.x