Gezondheid

Kaas eten verlaagt kans op hoge bloeddruk en hartziekten

We horen altijd dat we minder zout moeten eten want dat verlaagt onze kans op hoge bloeddruk en hartziekte. Maar daar is nog een andere manier voor: meer kaas eten. Kaas gaat het effect van natrium in onze voeding tegen, blijkt uit nieuw onderzoek.

Hoewel zuivelproducten als kaas ook zout bevatten, hebben ze toch een beschermende werking, zeggen onderzoekers van de Staatsuniversiteit van Pennsylvania. Dat zou kunnen verklaren waarom mensen die meer zuivel eten een lagere bloeddruk hebben, zegt Lacy Alexander, één van de onderzoekers. De onderzoekers denken dat de [highlight]eiwitten en voedingsstoffen in kaas de bloedvaten beschermen tegen de nadelige kortetermijneffecten van de natrium die in andere voedingsmiddelen zit[/highlight], of die we zelf als keukenzout toevoegen.

Ze onderzochten de gezondheid van hart en bloedvaten bij een groep vrijwilligers. Die gaven ze verschillende dingen te eten: kaas gemaakt van melk, kaas gemaakt van soja of pretzels (zoute krakelingen). Dat deden ze vijf keer, steeds met drie dagen ertussen. Ze ontdekten dat de bloedcirculatie van de vrijwilligers verbeterde na het eten van de kaas op basis van melk. Dat gebeurde niet na het eten van pretzels of sojakaas, hoewel dat ook zoute voedingsmiddelen zijn. Het natriumgehalte van de drie producten is ongeveer even hoog.

Bron: British Journal of Nutrition 2016; 116: 658-65

Erkin Oksak

Ik vind dat mensen zich bewust moeten zijn van wat ze eten en in hun lichaam binnenkrijgen. In mijn ogen levert de voedingsindustrie een belangrijke bijdrage aan de huidige chronische ziekten in onze samenleving. Goede voeding, geen medicijnen, is de sleutel tot een goede gezondheid. Klik hier voor mijn persoonlijk verhaal en motivatie »

Related Articles

Subscribe
Hou me op de hoogte van

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x