Diabetes

Diabetesmiddel Actos in verband gebracht met blaaskanker

Actos (pioglitazon) is één van ’s-werelds meest voorgeschreven middelen tegen diabetes type 2. Het blijkt het risico op blaaskanker te verhogen. Deze nieuwste ontdekking komt pal na het nieuws dat ook een [highlight]andere groep diabetesmiddelen het risico op overlijden verhoogt[/highlight].

Door de ziekte diabetes neemt het risico op kanker op zichzelf al toe. Ook zonder het middel Actos is het risico op blaaskanker bij een diabeet reeds verhoogd met 40 procent ten opzichte van niet-diabeten. Door het geneesmiddel wordt die verhoging nog groter, blijkt uit onderzoek.

Actos is een thiazolinedion, dat het bloedsuiker verlaagt door de gevoeligheid van cellen voor insuline te vergroten. Een verhoging van het blaaskankerrisico was echter al geconstateerd bij andere diabetesmiddelen uit dezelfde groep, maar in de hoogste mate bij Actos, aldus de onderzoekers van de universiteit van Alberta in Canada.

Dit nieuws volgt op de ontdekking dat een nieuwe generatie diabetesmiddelen, de sulfonylureumderivaten, waaronder metformine, glibenclamide en gliclazide, het overlijdensrisico met 50 procent meer verhoogt dan de oudere generatie middelen (uit de jaren twintig).

Bron: CMAJ, 2012; doi: 10.1503/cmaj.112102

Erkin Oksak

Ik vind dat mensen zich bewust moeten zijn van wat ze eten en in hun lichaam binnenkrijgen. In mijn ogen levert de voedingsindustrie een belangrijke bijdrage aan de huidige chronische ziekten in onze samenleving. Goede voeding, geen medicijnen, is de sleutel tot een goede gezondheid. Klik hier voor mijn persoonlijk verhaal en motivatie »

Related Articles

Subscribe
Hou me op de hoogte van

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

3 Reacties
oudste
nieuwste meest gestemde
Inline Feedbacks
View all comments
Angela
5 mei 2017 10:45

Jeetje, ik slik sinds juli 2015 ook Metformine tegen Diabetes 2.
Ga je niet dood aan de ziekte, dan wel aan het medicijn……..

rikkie
6 mei 2017 21:23

Ik neem ook Metformine tegen diabetes 2.
Kan ik dan niets anders innemen of kan iemand raad geven aub?
Dit schrikt me wel af.

Patty
23 juli 2023 07:03
Reply to  rikkie

Mijn vader heeft zeker 20 jaar Metformine geslikt. Bleek na die tijd in zkh dat hij GEEN diabetes had! Was moeilijk om de medicatie van zijn lijst te halen. Dus hij bleef het voorgeschreven krijgen vanwege zijn leeftijd, en omdat apotheek geen bericht heeft gekregen om de medicatie te stoppen. Mijn vader heeft er geen maagkanker, noch n andere kanker van gekregen. 91 jaar geworden. Zo’n medicijn moet je naar richtlijnen innemen. Mensen lezen geen bijsluiters. Dat is niet handig. Men steekt snel de kop in t zand. Weet hoe je n medicijn moet innemen.

Back to top button
3
0
Would love your thoughts, please comment.x